Ako zabrániť Facebooku v zdieľaní vašich osobných údajov

Bezpečnostné audity sú nepríjemnou, ale nevyhnutnou súčasťou online života. Veľké aj malé hacky ohrozili údaje nespočetných používateľov internetu, takže je len na vás, aby ste sa uistili, že sociálne siete a aplikácie nezoškrabujú viac údajov, ako by mali.



Najnovší dátový škandál Facebooku nie je hack v tradičnom slova zmysle. Údaje o používateľoch zozbieral v roku 2014 muž vystupujúci ako výskumník, čo v tom čase povoľovali pravidlá Facebooku. Tento muž potom poskytol údaje – a informácie o priateľoch ľudí – analytickej firme Cambridge Analytica. To bolo v rozpore s pravidlami Facebooku a Facebook nariadil Cambridge, aby údaje zničila. Cambridge hovorí, že údaje boli vymazané, informátori tvrdia, že stále existujú, a ideme dookola. ( odstránením svojho účtu na Facebooku , malo by vám to poskytnúť pokoj.

Poznámka redakcie: Tento príbeh bol aktualizovaný 19. apríla s podrobnosťami o aktualizovaných nastaveniach Facebooku.



Reklama

Ochrana vašich informácií

Odkaz vo vašom informačnom kanáli vás zavedie do sekcie Aplikácie a webové stránky v nastaveniach Facebooku, ktorá sa predtým nazývala iba Aplikácie. Môžete sa tam dostať aj priamo kliknutím Nastavenia aplikácie alebo prejdite na Nastavenia > Aplikácie a webové stránky . Na smartfóne prejdite do ponuky hamburgerov ( ) a v časti Nastavenia vyberte Aplikácie > Prihlásený cez Facebook.

Úvodná karta na stránke Aplikácie a webové stránky sa nazýva Aktívne , pretože zobrazuje všetky „najnovšie“ (ehm) stránky a aplikácie, do ktorých ste sa prihlásili pomocou Facebooku. (Nedávne je nesprávne pomenovanie – na mojej stránke som videl zoznamy stránok a aplikácií, ktoré boli niekoľko mesiacov nefunkčné.) Kliknite na začiarkavacie políčko vedľa každého záznamu, ktorý aktívne nepoznáte, a potom ho odstráňte stlačením tlačidla Odstrániť.

Čo ste zdieľali?

Keď odstránite aplikáciu alebo webovú stránku, do ktorej ste sa prihlásili cez Facebook, dostanete toto upozornenie. Ak tak urobíte, môže dôjsť k vymazaniu vášho účtu na stránke tretej strany a/alebo akejkoľvek aktivity na stránke, aj keď účet zostane nedotknutý. Kliknutím na ďalšie políčko môžete tiež zrušiť všetky príspevky, videá alebo fotografie, ktoré pre vás aplikácie/stránky uverejnili na Facebooku.

Potvrdenie odstránenia

Toto je pre aplikácie a webové stránky, do ktorých ste sa raz prihlásili cez Facebook, no platnosť prihlásenia už vypršala. Každý z nich zobrazuje dátum a čas posledného prístupu pomocou poverení Facebooku. Podobne ako na karte Aktívne môžete kliknúť na Zobraziť a upraviť odkaz pre každého, aby ste videli, čo sa zdieľalo.

Facebook otravne nemá možnosť „skontrolovať všetko“, takže ak ich chcete odstrániť všetky alebo aspoň väčšinu, musíte kliknúť na každý jednotlivo. Na mojej stránke bolo viac ako 99 záznamov, niektoré z roku 2014. Zobrazí sa rovnaké kontextové okno s informáciami o tom, čo sa stane, a rovnaké potvrdenie, ak vykonáte odstránenie.

Skontrolujte kartu Odstránené

Kliknite na Zobraziť podrobnosti pod každým odkazom a získate informácie o tom, kedy ste ho odstránili (pri niektorých záznamoch, nie pri všetkých), a informácie, ako je vaše ID používateľa so službou za každou aplikáciou/stránkou. Ak chcete viac informácií, je tu odkaz na zásady ochrany osobných údajov každého z nich, ak sú k dispozícii. Niekoľko, na ktoré som klikol, prešlo na 404 strán.

Nuke It: Vstúpte do editora

... kde môžete kliknúť na Vypnúť tlačidlo. Ak tak urobíte, Facebook sa už nebude pripájať akýkoľvek stránky tretích strán s vašimi údajmi na Facebooku. Nebudete sa môcť prihlásiť na webové stránky alebo hry pomocou Facebooku (vrátane stránok, ktoré používajú Facebook na komentovanie), zdieľať s priateľmi medzi aplikáciami ani vykonávať akékoľvek okamžité prispôsobenie. Budete tiež vyhodení zo všetkých aplikácií, do ktorých ste sa prihlásili pomocou Facebooku.

Ak ho vypnete a potom znova zapnete, zistíte, že ste boli odhlásení zo všetkých aplikácií a webových stránok, ktoré ste používali. Je to dobrý spôsob, ako znova začať s pripojením len k aplikáciám/stránkam, ktorým dôverujete. (Potom som mal na karte Odstránené 168 záznamov!)

Na mobile klepnite na ponuku hamburgerov ( ) a prejdite na Nastavenia a vyberte Aplikácie > Aplikácie, webové stránky a hry a kliknutím na Upraviť Vypnite.

Upozornenia na hry a aplikácie

Chcete vidieť všetky plány Facebooku pre vaše dáta? No, nemôžete sa pozrieť do hlavy Marka Zuckerberga - zatiaľ - ale môžete si prečítať úplné pravidlá pre údaje na Facebooku , ktorý bol dnes tiež aktualizovaný.
Odporúčaná